Biztosítási események

A biztosítási események olyanok, mint a fizikában az alapvető törvények: ezek szolgálják az alapot az egész intézménynek, egyben definiálják, korlátok közé határolják azt.
A biztosítási eseményekhez van kötve az egész rendszer, hiszen ezekhez kapcsolódik minden a díjszabástól kezdve a kifizetésekig.
De hogy pontosak legyünk: a biztosítási események azok a történések, amelyek bekövetkezésekor a biztosított jogos kártérítési igénnyel fordulhatnak a biztosító felé.

Biztosítási kötvénye válogatja, hogy mik és milyen módon szerepelnek az események listáján, azonban egyvalami közös, mégpedig az, hogy pontosan rögzítve van, mely esetekben (vagy éppen mikor nem) lehet kártérítést igényelni.

Ha nem lennének pontosan definiálva, és szabadon értelmezhetőek lennének ezek a feltételek, akkor a biztosító vállalatok igen hamar csődbe mennének.

Éppen ezért szakértők csoportja állítja össze a szerződéseket, jogi nyelven megfogalmazva, hogy semmiképpen se fordulhasson elő tévedés. 

Leggyakoribb biztosítási események

Vannak olyan káresetek, amelyekről kijelenthetjük, hogy gyakrabban, általánosabban fordulnak elő, mint mások.

Pontosan erről szól a kockázatelemzés, ami a késői középkor óta meghatározza a biztosítások alapját: meghatározni, hogy mi és mekkora eséllyel fordul elő, és mi a megfelelő kompenzáció ilyenkor.

Van néhány olyan káreset, ami kicsit nagyobb eséllyel fordulhat elő, mint mondjuk az agresszív földönkívüli invázió, ezért általában legalább a nagy részük szerepelni szokott az alap biztosítási kötvényekben.
Amennyiben egy átlagos ingatlanról beszélünk, akkor ezek jellemzően le is szokták fedni az igényeket, nem véletlenül lettek így összeállítva.
Akkor jársz a legjobban, ha olyan kiemelkedő szolgáltatót, csomagot választasz, mint a Pannonsafe lakásbiztosítás, ami már alapból annyi igényt kielégít, amennyi bőségesen elegendő ahhoz, hogy biztonságban tudd a lakóhelyedet. 

Ezek a leggyakoribb biztosítási események a következők:
• tűzkár
• tűz nélküli füstkár
• robbanás
• vízvezeték meghibásodása okozta beázás
• viharkár
• jégverés
• hóterhelés okozta kár
• villámcsapás közvetett vagy közvetlen hatásai
• árvíz (ártérben épült ingatlanokat kivéve)
• földrengés, földcsuszamlás
• ismeretlen üreg beomlása
• rongálás
• idegen tárgy okozta károk
• betörés
• átverés, jóhiszeműség okozta kifosztás
• építészeti üvegkárok

Ezeken kívül még természetesen még számos egyéb esemény, káreset történhet, éppen ezért létezik a kiegészítő biztosítás intézménye.

Ha nem vagy elégedett az alapcsomaggal, netán olyan aggályaid vannak, amiket a neked kínált konstrukció nem elégít ki, akkor minden további nélkül adhatsz még hozzá kiegészítéseket is. 

Kiterjesztés

Nem sokan vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy az alap lakásbiztosítás csak az épületre és az ahhoz tartozó szerkezeti elemekre terjed ki, azonban másra nem.

Még az olyan konstrukciók, mint a Pannonsafe lakásbiztosítás, amely alapból igen széleskörű védelmet nyújt, kiegészíthetőek ezzel-azzal, hogy valóban maximális biztonságban tudhasd ingatlan és ingó vagyonodat egyaránt.

A bútorok, berendezések, tárgyak összértéke egy átlagos háztartásban a másfél-kétmilliós értéket is elérheti, ami, valljuk be, nem kis összeg.

Általános tévhit, hogy az ingó vagyon könnyen pótolható, kevésbé fontos, mint a lakás maga.

Azonban aki próbált már üres otthonban matracon aludni, az tudja, hogy ez mennyire nem így van, mennyit számít az alap életszínvonalhoz a felszereltség.

Nem csak a bútorok és az elektronikai, híradástechnikai cikkek, de a ruhák, konyhai eszközök, tisztálkodási felszerelések is mind-mind hozzá tartoznak ahhoz a minimális összeállításhoz, amitől egy ingatlan lakhatóvá válik.

Ezek ugyanúgy megsérülhetnek, ha valami történik a lakással, és a hiányuk ugyanolyan égető lehet.

Továbbá a kerttel, kerítéssel rendelkező ingatlanok esetében a telekre vonatkozóan is érdemes a lakásbiztosítást kiterjeszteni, hiszen a háznak ezek is szerves részét képezik, az alap csomag mégsem vonatkozik rájuk.

Ha például valaki nekitolat a kapunak, így az zárhatatlanná válik, vagy motorizált bejárat esetében például villámcsapás következtében válik működésképtelenné, az ugyanúgy rontja a biztonságot és a használhatóságot.

A melléképületekben is jelentős érték nyugszik, akkor meg aztán pláne, ha eszközökkel vannak tele, netán jármű áll bennük.

Az ingatlan értékes része nem áll meg a négy saroknál, hanem telekvégtől telekvégig tart, érdemes hát így gondolkodni és kiterjeszteni.

Ha már megtörtént a baj…

Ha már megtörtént a baj…

Az, hogy kötöttél egy olyan szuper szerződést, mint például a Pannonsafe lakásbiztosítás, még nem nyújt automatikus védőpajzsot minden baj elől.

Bizony, minden odafigyelés és igyekezet ellenére bekövetkezhetnek a biztosítási események, és olyankor jó tudni, hogy mi a teendő.

Mindenek előtt a legfontosabb teendő: bejelenteni! 

Erre a káresetet követő 48 óra áll a rendelkezésedre, utána már sajnos nincs rá lehetőséged.

Igyekezz minél részletesebben beszámolni, az adatokat pontosan megadni, és mindenek előtt őszinte lenni, hiszen a biztosítóval kötött kapcsolat alapja elsősorban a bizalom.

Ha a bejelentés megtörtént, akkor a vállalat ki fogja küldeni hozzád a szakemberét, aki felméri az esetet, dokumentálja a kárt.

Erre azért van szükség, hogy utána meg tudják ítélni, jogos-e a kérelem, vagy sem, valamint pozitív elbírálás esetén a kártérítés összegét is ez alapján fogják kiszámítani.

Fontos, hogy addig, amíg a kárfelmérő nem jött és dokumentálta az esetet, addig semmiképpen ne kezd a kár kijavításába, mert akkor akár el is eshetsz a térítéstől!

Érthető: ha a szaki csak a hiba hűlt helyét találja, akkor úgy fogja venni, hogy nem történt semmi, ennél fogva eset sincsen.

Lehet, hogy kellemetlen néhány nap elé nézel ilyen esetben, de ha ez az ára annak, hogy a kártérítésedhez juss, akkor azt mondom: megéri.

Amit a lakásbiztosításról tudni érdemes