Fontos tudnivalók

Mielőtt elszaladnál meggondolatlanul szerződést kötni, van néhány dolog, amit mindenképpen érdemes tudni és észben tartani.

Ahogy bármilyen más szerződést, biztosítást sem szabad utánanézés, felkészültség nélkül olvasatlanul, csuklóból aláírni. 

Nem azért, mert átveréstől kell tartani (bár minden elképzelhető, de abszolút nem általános), hanem mert nem biztos, hogy az ajánlat teljes mértékben megfelel a Te igényeidnek, esetleg módosításra szorul még a dolog, vagy hiba van benne.

Sokszor láthattunk már olyat, hogy valami apró bakin bukott el egy-egy fontosabb ügy, így ne kövesd el azt a hibát, hogy megvadult kosként fejjel belerohansz mindenbe. 

Szerződéskötés

Lakásbiztosítási szerződést nem csak az ingatlan tulajdonosa köthet, hanem a bérlő is, sőt, tulajdonképpen bárki.

Ezzel kapcsolatban azonban érdemes figyelembe venni a lejárati ciklust, szóval, ha albérlőként nem tervezel hosszú távra, akkor legfeljebb az ingóságaidra érdemes kiegészítő biztosítást kötni, többre nem.

Viszont a szerződéskötés mindig személyhez kötődik, még akkor is, ha online történik. 

Alkuszt is megbízhatsz vele, ekkor csak aláírnod kell, de úgy is dönthetsz, hogy magad veszed kezedbe az irányítást.
Ha megvan a megfelelő ajánlat, akkor egy fiókba befáradva az ott dolgozó munkatárssal mindent megbeszélhetsz, egyeztethetsz, és ezután sor kerülhet a papírmunkára.

A szerződés maga nem azért íródott jogi nyelven, hogy földi halandó ne értse, sokkal inkább azért, mert adott esetben bírósági eljáráson is meg kell állnia a helyét, ettől függetlenül egy kis sütnivalóval és néhány átolvasással elég szépen értelmezhető minden, ami le van bele írva.

Ha mégis maradnak ködös foltok, akkor nyugodtan fordulhatsz jogszakértői segítséghez, de a biztosító alkalmazottját is megkérheted, magyarázza el a kevésbé érthető részt.

Annyiszor olvasod át a szerződést, ahányszor csak akarod, hiszen hosszú távú kötelezettséget vállalsz, így tehát ha megjegyzéseket tesznek, esetleg sürgetnek, akkor minden jogod megvan felállni, és otthagyni.

Mivel a személyes adataidra is szükség van a szerződés érvényesítéséhez, így fokozottan ügyelj, hogy azok jól legyenek kitöltve, ugyanis akár érvénytelenítheti is a paktumot egy fals információ, és eleshetsz a kártérítéstől, amikor szükséged lenne rá. 

Alul- és túlbiztosítottság

Érdemes odafigyelni, hogy egyik csapdába se ess bele, mivel mindkettő kellemetlenségekhez vezethet.
Túlbiztosítottság esetén elsősorban a pénztárcád lesz megterhelve, mivel
1. vagy az ingatlanod van túlértékelve, ezáltal magasabb biztosítási díjat vagy kénytelen fizetni,
2. vagy több biztosítás is érvényes rá, ezért több helyre kell a csekkeket befizetni.
Ha a biztosítás magasabb értékről szól, akkor sem fogsz nagyobb kártérítést kapni annál, mint ami a káreset javítási költsége, annak ellenére, hogy többet fizetsz érte, tehát keresni semmiképpen nem fogsz keresni rajta.
Ha párhuzamosan egynél több biztosítást is megkötsz, azzal sem érsz el semmit, mivel a korábban megkötött lesz érvényben, ergo a többit feleslegesen fizeted, hacsak a második nem tér ki valamire, amire az első nem, és pont az nem történik.
Azonban ha egy káreset kapcsán több biztosítóhoz is benyújtod a kárigényedet, akkor akár büntetést is kaphatsz biztosítási csalásért.

Alulbiztosítottságnál ellenben alacsonyabb a biztosítás összege, mint a lakás értéke, vagyis közel sem számíthatsz akkora kártérítésre, mint amennyire valójában szükséged lenne.

Rendben, így alacsonyabb díjat kell fizetned, és a kevesebb pénz is pénz, de ha olyan súlyosan megsérül a lakásod, hogy lakhatatlanná válik, akkor csapdába kerültél.

Az előrelátás fontos, hiszen a saját érdekedet szolgálja a lakásbiztosításod.

Még ha más szolgáltatókkal ellentétben itt nem is kapsz olyasmit, amit közvetlenül nap, mint nap használsz vagy érzékelsz, ha baj van, és szükséged van rá, akkor viszont hálát fogsz adni, hogy gondoltál a jövőre és a rosszabb forgatókönyvre is. 

Amit a lakásbiztosításról tudni érdemes